dilluns, 4 de març del 2013

El CÒMIC.

El seu origen:
Alguns sostenen que l'origen del còmic es remunta a l'antiguitat. Es podria dir que les pintures rupestres, pintades en les grutes ho poden ser considerades, ja que alguns interpreten que relaten històries mitjançant les imatges. Els relleus egipcis, grecs, romans i asteques també s'ajusten a aquesta definició. D'aquesta manera, els jeroglífics egipcis tembé en serien anteriors.

A l'Edat Mitjana europea, la historieta en suports com els vitralls i els tapissos o domassos seria millorada en els manuscrits que poden considerar-se com els primers llibres de còmics.

El segle del còmic:

A Catalunya, abans de la Guerra Civil hi havia revistes infantils, els patufets, anomenats així fent referència a la més popular del gènere: En Patufet.


Tant o més èxit tenien les publicacions satíriques, dirigides a un públic adult. L'Esquella de la Torratxa, El Be Negre... Criticaven l'actualitat política a través d'humor gràfic i de pàgines de text.


Amb dictadura franquista l'humor es va tornar blanc i costumista. Va censurar tant les veus massa crítiques amb el règim com les que parlaven català. Per tant, les publicacions abans esmentades van desaparèixer.


El 1961 es va crear una revista en català per estimular la lectura entre els nois i noies de 9 a 15 anys: Cavall Fort.


El còmic té bona part de la seva força en el dibuix.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada